x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Regelmatig komen we vissen met een beschadiging tegen op de oevers van de Waal. De precieze oorzaak is niet duidelijk. Mogelijk kwamen de vissen in contact met scheepsschroeven, waterkrachtcentrales of gemalen. Relatief vaak gaat het om alen, vandaar ook wel de term: knakaal. Sportvisserij Nederland en Ravon brengen samen met ATKB de knakalen in beeld en geven advies voor de bescherming van deze vaak bedreigde vissoorten. Daarbij is hulp nodig.

Voor het onderzoek merken we 1500 schieralen met een VIE-tag (Visible Implant Elastomer), een kleurmerk van fluorescerend vloeibaar rubber. Gisteren (30 oktober) merkten wij, samen met Sportvisserij Nederland, de eerste 327 schieralen. De gemerkte schieralen zijn vervolgens uitgezet in de Rijn bij Keulen (Duitsland). In etappes, tussen 30 oktober en 27 november, laten we gemerkte schieralen los in de Rijn bij Keulen. In deze periode trekken de schieralen naar zee. Dat doen ze vooral bij hoge rivierwaterafvoer en in en rond de vaargeul.

Voor dit onderzoek is het belangrijk om beschadigde alen (met en zonder VIE-tag) terug te vinden. Daarom roepen Sportvisserij Nederland en RAVON de hulp in van sportvissers en wandelaars langs de Waal om uit te kijken naar dode alen langs de oever.

Wil je jouw steentje bijdragen?

Op de website van RAVON en Sportvisserij Nederland kun je je als vrijwilliger aanmelden. Ook waarnemingen zonder aanmelding als vrijwilliger ontvangt RAVON graag, via knakaal@ravon.nl.

Waar vind je de VIE-tags?
De kleurmerken (VIE-tags) zijn geplaatst in de rechterborstvind en twee in de rechterbovenlip.