x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

Rode Amerikaanse rivierkreeften zijn invasieve exoten. In de Krimpenerwaard ging onze opdrachtgever Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) de strijd met ze aan. Wij doen daar een meerjarige proef van intensief wegvangen van kreeften. En dat heeft zin; er groeien weer waterplanten in het gebied. Goed nieuws voor het onderwaterleven.

Invasieve exoten
De aanwezigheid van rode Amerikaanse rivierkreeften is in grote delen van Nederland een probleem. Deze snel uitbreidende soort is van grote invloed op ons ecosysteem. Een vrouwtjes kreeft legt honderden eitjes. Met het ontbreken van een natuurlijke vijand, groeien veel eitjes uit tot volwassen kreeften. Wanneer er te veel kreeften zijn, verdwijnen water- en oevervegetatie en vertroebelt het water. Waterplanten zorgen voor zuurstof in het water en vormen een leefgebied voor vissen en andere waterdieren. De kreeften graven ook graag, met verzakkingen en baggervorming tot gevolg.

Proef met wegvangen van kreeften
In de Krimpenerwaard veroorzaakt de rode Amerikaanse rivierkreeft al deze problemen. HHSK ging daarom twee jaar geleden de strijd aan met de rode Amerikaanse rivierkreeft. Samen met Witteveen+Bos vingen onze doorgronders de afgelopen twee jaar intensief kreeften. Met deze proef onderzoeken we de effectiviteit en haalbaarheid van intensief wegvangen van Amerikaanse rivierkreeften. Alle kreeften verwijderen is niet haalbaar, het doel is het verminderen van het aantal kreeften tot het niveau waarop het natuurlijk evenwicht zich herstelt.

In 2021 vangen we met ongeveer 600 fuiken en korven in twaalf weken zo’n 2.000 kilo rivierkreeften. Naar schatting is dat ongeveer de helft van het aantal kreeften die groot genoeg zijn om te vangen, groter dan 5 cm, maar te weinig om te zorgen voor terugkeer van waterplanten.

In 2022 vangen we in het zelfde gebied met bijna 800 fuiken en korven in 18 weken zo’n 2.500 kilo rivierkreeften. En daarmee is het gewenste resultaat behaald. Er groeien weer waterplanten in het gebied.

En nu?
Hier stopt het niet. Er blijft inzet nodig voor het verminderen van het aantal rivierkreeften, om het aantal kreeften te beheersen. In 2023 gaan wij dan ook door met het onderzoek. We bekijken met welke inzet de waterplanten behouden blijven.