Eerder berichtten wij over de inzet van biologische peilbuizen. Deze zogenaamde biobuis wordt gemaakt van aardappelzetmeel en wordt na verloop van tijd in de bodem afgebroken. Op deze duurzame dinsdag hebben wij een leuke update: inmiddels zetten wij geregeld, in overleg met onze opdrachtgevers, de biobuis in. Dit zorgt ervoor dat er veel minder plastic achterblijft in de bodem en dat wij niet terug hoeven om de peilbuizen te verwijderen.
Dit doen we ook in Appingedam. Appingedam ligt in de provincie Groningen, in een gebied dat door gaswinning te maken heeft met aardbevingen. Voor het project '155 Bronswoningen in de wijk Opwierde' is besloten om over te gaan tot vervangende nieuwbouw. Voorafgaand aan de vervangende nieuwbouw voeren we een bodemonderzoek uit. Dit doen we in opdracht van de gemeente Eemsdelta en het bedrijf KUUB, dat de eigenaren van de woningen vertegenwoordigt. We nemen voor het bodemonderzoek ook monsters in de tuinen van de te herbouwen woningen. Het is niet wenselijk dat er peilbuizen achterblijven in de tuinen. Daarom heeft ATKB in overleg met de opdrachtgever gekozen voor de inzet van de biobuis. Deze week gaat de eerste biobuis in Appingedam de grond in!
Waarom gebruikt ATKB niet altijd de biobuis?
De biobuis is niet altijd inzetbaar, bijvoorbeeld wanneer de verwachting is dat het grondwater uit de peilbuis meerdere malen bemonsterd moet worden. Wanneer de inzet van de biobuis mogelijk is krijgen onze opdrachtgevers de keus om de biobuis in te zetten.
Ook biobuizen inzetten bij bodemonderzoek? Neem contact met ons op via info@at-kb.nl of 088-1153200.