In toenemende mate wordt de waterflora en –fauna bedreigd door uitheemse rivierkreeften. Vooral de rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii) is inmiddels wijd verspreid. Hij werd in 1985 voor het eerst gezien in de Nederlandse wateren en zorgt sindsdien met name in het westen van Nederland voor problemen.
Om te onderzoeken hoe populaties van uitheemse rivierkreeften in Nederland beheerst kunnen worden, voeren wij regelmatig monitoring van rivierkreeftpopulaties uit en volgen wij de toe- en afname van het aantal rivierkreeften.
Tijdens de maandelijkse monitoring in de Molenpolder bij Maarssen hebben onderzoekers van ATKB een groot aantal rode Amerikaanse rivierkreeften gevangen. De rode Amerikaanse rivierkreeft wordt in Nederland vooral gevonden in (ondiepe) poldersloten en veengebieden. Volwassen dieren zijn opvallend rood, hebben (fel)rode knobbels op de scharen en een donkere lengtestreep op de onderzijde van het achterlijf.
Op zoek naar rode kreeften werden de onderzoekers verrast door een mooie blauwe kreeft. Deze blauwe kreeft is een kleurvariatie van de rode Amerikaanse rivierkreeft. Zijn blauwe kleur wordt veroorzaakt door een genetische mutatie en is in Nederland erg zeldzaam.