Om het grondwater te onderzoeken, plaatsen wij peilbuizen. Traditionele peilbuizen zijn van plastic (HDPE) en blijven vaak achter in de bodem. De biobuis is een van aardappelzetmeel gemaakte peilbuis die na enkele maanden wordt afgebroken en opgenomen in de bodem. In 2020 zijn wij de biobuis gaan gebruiken. En met succes!
Veel opdrachtgevers zijn enthousiast over het gebruik van de biobuis: “Fantastisch! Dit past helemaal bij onze duurzaamheidsdoelstelling” en “Wat een mooie oplossing voor bodemonderzoek in het akkerland”.
De productie van de biobuis is vrijwel CO2-neutraal. Het gebruik van de biobuis past dus bij uitstek bij bedrijven met een duurzaamheidsdoelstelling, zoals ATKB. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de beperkte meerkosten. Waar het kan, zetten wij de biobuis in en sinds 2021 sturen we hier actief op. In een aantal situaties is het gebruik van de biobuis niet toegestaan of niet handig, daarom kunnen we niet alle HDPE peilbuizen vervangen door biobuizen. Zoals in de grafiek te zien, kunnen we inmiddels in bijna de helft van de onderzoeken de biobuis toepassen. Sinds mei 2022 moeten onze adviseurs op de veldformulieren een bewuste keuze maken tussen het gebruik van HDPE-peilbuizen of biobuizen. We verwachten dat het gebruik van de biobuizen nog verder toeneemt in 2023.
Ook gebruik maken van biobuizen voor bodem- en grondwateronderzoek? Neem vrijblijvend contact op met onze doorgronders via 088 - 1153200 of via info@at-kb.nl