x
Buro Bakker is nu onderdeel van ATKB. Andere naam; dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Assen). Bereikbaar op 088 - 1153200 Lees meer
DGR is nu onderdeel van ATKB. Andere naam, dezelfde medewerkers, projecten en locatie (Wageningen). Bereikbaar op 088-1153200 Lees meer

De Haringvlietsluizen houden water tegen, maar ook vissen. Het is belangrijk dat volwassen vissen de rivieren op kunnen zwemmen om zich voort te planten (denk hierbij aan zalm). Voor andere vissoorten is het juist belangrijk dat de jonge vissen de rivier op kunnen zwemmen om op te groeien (denk hierbij aan aal). Daarom worden de sluizen sinds 2019 af en toe op een kier gezet. Helpt dat de vissen?

Jazeker! De sluisdeuren staan tijdens de vloedperiode zo veel en zo lang mogelijk open. De openingsduur is afhankelijk van verschillende factoren, een complex proces. Bijvoorbeeld het getij, windverwachting en zoutgehalte spelen een rol. Het zoute water mag niet te ver het Haringvliet op stromen in verband met de drinkwaterinname.

Tim Vriese, specialistisch adviseur ATKB:

“Wij zijn, als visonderzoekexpert, al sinds jaar en dag betrokken bij het ‘Kierbesluit’. Voorafgaand aan het besluit hebben wij onderzoek verricht om de bestaande situatie (voor het kieren) in beeld te brengen. Sinds twee jaar staan de sluizen geregeld open. Daarom verrichten wij nu onderzoek naar het effect van het ‘kieren’ op de visstand. Niet alleen overdag, maar juist ook ’s nachts. Het onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en duurt nog zeven tot tien jaar. De verwachting is dat de vissoorten, die het verplaatsen tussen zee en rivier (of andersom) nodig hebben om zich voort te planten, door het ‘kieren’ aanzienlijk toenemen. ”

Fotograaf Arie Kievit ging twee nachten met ons mee en de Volkskrant maakte dit leuke artikel ervan. Hoeveel baat hebben vissen bij kiertjes in sluizen Haringvliet? (volkskrant.nl)