Nabij Dreumel en Wamel ligt in de uiterwaarden van de Waal de Vonkerplas. Deze diepe plas is in het verleden ontstaan door zandwinning. Er onstond behoefte aan een onderzoek naar de ecologische toestand van de plas. ATKB voerde daarom voor Rijkswaterstaat een Landschapsecologische Systeemanalyse (LESA) uit voor de Vonkerplas.
Met een LESA wordt op basis van literatuur en veldgegevens een beeld van de huidige ecologische toestand van de Vonkerplas verkregen, evenals van de functie en plaats die de plas heeft in de omgeving heeft. Daarbij is input van alle belanghebbenden meegenomen, die wij hebben opgehaald in een bijeenkomst.
Meer weten over het uitvoeren van een LESA? ATKB | Landschapsecologische systeemanalyse (LESA) vergroot kans op succes bij natuurherstel
Om een goed beeld te krijgen van de ecologische toestand van de Vonkerplas, werd een bureaustudie uitgevoerd waarbij op de verschillende niveaus van een LESA informatie is verzameld. Zo is informatie verzameld over bodem, water, de geschiedenis van de plas en over de aanwezige dier- en plantensoorten. Daarbij is gebruik gemaakt van een groot aantal verschillende bronnen zoals onderzoeks- en inventarisatierapporten, een natuurfilm, nieuwsberichten, informatie uit een milieueffectrapportage en gegevens uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Ook werd tweemaal een veldbezoek aan de Vonkerplas gebracht.
De resultaten van de LESA zijn opgenomen in een uitgebreide rapportage. De LESA is van belang voor de toekomstplannen voor de Vonkerplas. Met de LESA kan een weloverwogen besluit worden genomen.
Plannen voor natuurherstel, natuurontwikkeling of ingrepen in een gebied? Dan kan het uitvoeren van een LESA een gedegen voorbereiding zijn. Meer weten over een LESA? Onze doorgronders staan je graag vrijblijvend te woord!