In 1925 werd gestart met het graven van het Julianakanaal in Limburg om ervoor te zorgen dat kolen, afkomstig van de mijnbouwsector in Limburg, sneller en in grotere hoeveelheden naar elders in het land konden worden getransporteerd. Tegelijkertijd werden andere benodigde materialen voor de mijnbouw (zoals hout) naar Limburg getransporteerd. De Maas is een regenrivier en in de zomer was de waterstand veelvuldig dermate laag waardoor deze niet altijd geschikt was voor scheepvaart. Spoorwegen waren overbelast. Daarom werd het Julianakanaal aangelegd. Inmiddels is het Julianakanaal onderdeel van de Maasroute, een belangrijke scheepvaartroute tussen de Rotterdamse haven en de havens in België en Zuid-Nederland.
Om de Maasroute geschikt te maken voor grotere schepen is deze de afgelopen decennia in fasen geschikt gemaakt voor scheepvaart klasse Vb. Het verdiepen, verbreden en de aanleg van passeervakken bij het Julianakanaal is hier onderdeel van. In opdracht van Rijkswaterstaat is door Van den Herik-Sliedrecht de afgelopen 5 jaar gewerkt aan het kanaaltraject tussen Berg aan de Maas en Born. ATKB B.V. heeft in opdracht van, en in samenwerking met Geraets WBV Advies B.V., voor Van den Herik waterbodemonderzoek uitgevoerd en de milieukundige begeleiding (incl. opstellen plannen) verzorgd bij het verwijderen van de sterk verontreinigde waterbodem. Onze MKB’ers hebben een toezichthoudende en adviserende rol met betrekking tot het werken in en afvoeren van de sterk verontreinigde waterbodem.
In eerste instantie startten de werkzaamheden voor het verdiepen en verbreden van het Julianakanaal tussen Berg aan de Maas en Born met een bouwkuipvariant waarbij het kanaal bevaarbaar bleef voor de scheepvaart. In februari 2023 vond tijdens de uitvoering een calamiteit plaats waarbij de bouwkuip volliep met water waardoor de werkzaamheden vroegtijdig werden beëindigd. Als gevolg van de calamiteit, meerdere (bijna) incidenten die vanaf februari 2023 plaatsvonden en vanwege de grilligheid van de bodem binnen het kanaaltraject tussen Berg aan de Maas en Born werd in het voorjaar van 2024 door de minister besloten om voor het verbreden en verdiepen van het kanaal droog te zetten. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden in een drooggezet kanaaltraject is een volledige stremming voor de scheepvaart voor het kanaaltraject doorgevoerd. Door het droogzetten van het kanaaltraject stonden onze milieukundig begeleiders de afgelopen maanden geregeld op de bodem van het Julianakanaal.
De werkzaamheden in het kanaal zijn in maart afgerond en sinds 27 maart 2025 loopt het kanaaltraject weer vol met water. Dit om ervoor te zorgen dat de scheepvaart vanaf half april 2025 weer gebruik kan maken van dit deel van de Maasroute.
Wil je meer weten over de werkzaamheden in het Julianakanaal? Bekijk dit filmpje van Rijkswaterstaat: Het Julianakanaal verbreden en verdiepen - #HOEDAN?!
Een prachtig en uitdagend project voor onze projectleiders en adviseurs en een mooie bijdrage aan de bereikbaarheid van belangrijke havens.