ATKB is in het bezit van meerdere 3D-radarsystemen met verschillende afmetingen. Met behulp van een stapfrequentie 3D-radar is het mogelijk om de ondergrond driedimensionaal met hoge resolutie te scannen.
ATKB bezit meerdere grondgebonden 3D-radarsystemen, waarmee grondradaronderzoek naar een nieuw niveau wordt getild. Wij zetten onze grond-, onderwater- en bodemradar systemen in voor bijvoorbeeld kabel- en leidingendetectie, verhardingsonderzoeken, slibdikte- en volumebepalingen.
In deze afbeelding ziet u in grijs de scan van de 3D grondradar. De rode lijnen zijn de aangetroffen kabels en leidingen.
ATKB is als adviesbureau met kennis van bodem, water en ecologie bij uitstek de partner voor het uitvoeren van integrale onderzoeken en adviezen.
Integraal en multidisciplinair omgevingsbeleid, bijvoorbeeld in het kader van klimaatadaptatie, vraagt om extensieve onderzoekstechnieken. Met grondradar kan snel en efficiënt een vlakdekkend 3D-beeld worden verkregen van de ondergrond, zonder dat er gegraven wordt. De inzet van de grondradar voorkomt schade bij graven.
Onze grondradar wordt op verschillende manieren ingezet voor onderzoek met de 3D-grondradar:
- Virtuele / digitale proefsleuf, kabels en leidingen in beeld zonder te graven.
- Opsporen van graafgangen en graafgaten door bevers, ratten, dassen of anderen dieren
- Verificatie van kabels en leidingen (KLIC).
- Kunstwerkinspecties, zoals bruggen en duikers
- Spoorballastinspecties
- In beeld brengen van verhardingslagen
- Ondersteuning van archeologisch onderzoek
- In beeld brengen boomwortels
- In beeld brengen van holle ruimtes, zinkgaten, verzakkingen
- Detectie van niet-gesprongen explosieven (NGE)
- Detectie van ondergrondse objecten, zoals ondergrondse tanks
- Aanvulling BIM met ondergrond zoals funderingen, kabels en leidingen
Onze bodemradarsystemen zijn breed inzetbaar. Heeft u een andere vraag waarvoor de grondradar mogelijk van dienst kan zijn. Neem gerust contact met ons op.
#bodemscanner, #bodemscan, #bodemradar, #GPR, #ground penetration radar, #3D-rardar, #3D-grondradar, #grondscanner, #echo van de bodem #bodemecho #grondecho #radaronderzoek #bodem in beeld #bodemdetector
Grondradarsysteem 1 aan de elektrische Ziesel, grondradarsysteem 2 aan de Quad, met op de achtergrond de bussen van team geofysisch onderzoek
Technische uitleg
De antenne van het systeem is 0,9 of 1,8 meter breed en bevat een serie zender/ontvangers met een onderlinge afstand van ca. 7,5 cm. Hierdoor wordt in contrast met reguliere grondradars met één zender/ontvanger, veel meer data verkregen. Het is niet meer noodzakelijk om een haaks scanraster toe te passen. De 3D-grondscanner kan met uiteenlopende voertuigen worden ingezet op alle mogelijke ondergronden.
Voorbeelden inzet 3D-radar met v.l.n.r. handkar, Ziesel, quad en spoorlorry.
Wanneer een locatie in één bepaalde richting wordt gescand met een onderlinge scanafstand van 1,5 meter van de scanbanen, kan een volledig vlakdekkend 3D-beeld van de ondergrond worden verkregen. Op onderstaande foto is een 3D-radarantenne weergeven.
Antenne van de 3D-radar
De radarscans kunnen softwarematig worden samengevoegd tot een vlakdekkend beeld. Hierdoor worden allerlei structuren in de ondergrond zichtbaar, zoals kabels/leidingen, graafsporen, maar ook bijvoorbeeld een voormalig spoor verstopt onder een verharding zoals zichtbaar in de onderstaande afbeelding.
Bovenaanzicht radarscans (diepte ca. 0,4 m-mv) met verschillende objecten in de ondergrond
Doordat volledig vlakdekkend wordt gescand, kan snel en efficiënt een interpretatie worden gemaakt van in de ondergrond aanwezige objecten zoals kabels en leidingen en riolering. In de onderstaande video wordt met ‘plakjes’ van 1 cm dieper in de bodem gekeken, waarbij het patroon van rioleringen en huisaansluitingen op verschillende niveau’s in de ondergrond duidelijk zichtbaar wordt tussen de putten (vierkante vlakken op het maaiveld).
De interpretatie wordt in 3D aangeleverd in een door de opdrachtgever gewenst bestandsformaat (bijv. AutoCAD of shapefile).
handkar, quad, spoorlorry en ziesel