Soms is het nodig het sediment van een watergang te onderzoeken en bemonsteren. Daarvoor zet ATKB haar sedimentvallen in.
Doelen
Sedimentvallen worden ingezet voor meerdere doeleinden, zoals:
- Het bepalen van de kwaliteit (en kwantiteit) van een natuurlijke afdeklaag (bezinkend zwevend stof) na sanering van een waterbodem.
- Als onderdeel van het bepalen van de chemische kwaliteit van een watersysteem.
- De invloed van de sedimentkwaliteit op de kwaliteit van het oppervlaktewater.
Sedimentvallen
Sedimentvallen bestaan uit een verzwaarde constructie waarin 6 plexiglas buizen staan. Afhankelijk van de omstandigheden en onderzoeksdoelen wordt de sedimentval op de waterbodem geplaatst of in de waterkolom opgehangen.
Bemonsteringsperiode
De mate van sedimentatie is afhankelijk van bijvoorbeeld de waterstroming, korrelgrootte en samenstelling, oneffenheden in de bodem en omwoelingen in de bodem. Afhankelijk van deze factoren bedraagt de minimale monsterperiode enkele weken tot maanden. Na een periode wordt de val weggehaald en kan de hoeveelheid bezonken zwevend stof bepaald worden. Ook kunnen de korrelgrootteverdeling en de chemische kwaliteit van het zwevend stof in het laboratorium bepaald worden.
ATKB beschikt over meerdere sedimentvallen en heeft deze al op meerdere locaties met succes toegepast. Uiteraard kan onderzoek met behulp van een sedimentval uitstekend worden gecombineerd met traditioneel waterbodemonderzoek, peilwerk en slibdiktebepaling, bijvoorbeeld met onze (onderwater) radar. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.